Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Gasztronómiai szakközgazdász

Képzési terület: gazdaságtudományok
Képzési ág: üzleti 
Képzés időtartama: 2 félév 
A szakképzettség oklevélben történő megjelölése: Gasztronómiai szakközgazdász
Szakfelelős: Dr. Marien Anita egyetemi docens | E-mail: anita.marien@uni-miskolc.hu | Tel.: +36 46 565 111 / 16 92 | Épület, iroda: A2/108. 
 
Szakkal kapcsolatos kérdések, szakreferens: Nagy Katalin mesteroktató | E-mail: katalin.nagy@uni-miskolc.hu | Tel.: +36 46 565 111 / 16 92 | Épület, iroda: A2/108.
 
A képzés célja:
A gasztronómiában jártas szakember képzése, aki fel van vértezve a vendéglátó terméktechnológiai ismeretekkel, jártas a világ italkínálatában, önállóan össze tud állítani ital- és ételsorokat, globális ismeretekkel rendelkezik a vendéglátás-felszolgálás, az ital- és ételismeret, a táplálkozástan, az élelmiszerbiztonság világáról, s véleményét tudományos alapokra támaszkodva tudja kinyilvánítani, önállóan tud étteremvezetést ellátni, ételkritikusként is megállja helyét. El tudja majd látni önállóan a beszerzési feladatokat, meg tudja szervezni a munkát a vendéglátásban, rendezvényt szervez, ellátja a F&B menedzseri teendőket. A cél olyan termékspecifikus és gyakorlatorientált képzés folytatása, amelynek a fókuszában a széleskörű tudásanyag és tapasztalat átadása áll, annak érdekében a résztevő komplex ismeretekkel rendelkezzen a gasztronómia specifikus területein, ne szegmentálódjon ital-, étel-, vendéglátás ismeretekre, hanem minden területen egyformán felkészült legyen és az összefüggéseket, összefonódásokat, a folyamatot teljes egészében lássa és a későbbiekben tudja a gyakorlatban adaptálni azokat. A kurzus résztvevője ismerni fogja a vendéglátás szervezési-vezetési fő- és részfolyamatait, gazdálkodási összefüggéseit, ezek működtetéséhez használni tudja az innovatív digitális eszközöket is.
 
A képzésben elsajátítandó kompetenciák:
A gasztronómiai szakközgazdász 
tudása:
  • birtokában van a legalapvetőbb információgyűjtési, elemzési, feladat-, illetve problémamegoldási módszereknek.
  • ismeri a projektben, teamben és különböző munkaszervezeti formákban való részvétel, együttműködés szabályait és etikai normáit.
  • ismeri a turizmus és vendéglátás hazai és nemzetközi intézményrendszerét, jellemzőit és a rendszer elemeinek összefüggéseit.
  • ismeri az ételkészítés és az értékesítés során felhasznált élelmiszereket, illetve italokat.
  • ismeri a vendéglátásban előírt higiéniai, minőségirányítási és élelmiszer-biztonsági szabályokat, az ételkészítési, illetve értékesítési folyamatokat, ezek különböző részfolyamatait.
  • alapszintű mikrobiológiai alapismeretekkel rendelkezik az élelmiszerek tartósítása, élelmiszer-mérgezések, élelmiszer-fertőzések területén.
  • ismeri a vendéglátás alapvető gépeit, műszaki berendezéseit, eszközeit.
  • ismeri a vendéglátás szervezési-vezetési fő- és részfolyamatait, gazdálkodási összefüggéseit.
  • ismeri a megváltozott táplálkozási igényű táplálkozás szabályait.
 
képességei:
  • elméleti, fogalmi és módszertani ismeretei felhasználásával képes a feladatának ellátásához szükséges tényeket, adatokat összegyűjteni, rendszerezni, egyszerűbb oksági összefüggéseket feltárni és következtetéseket levonni, javaslatokat megfogalmazni a szervezet rutin folyamataiban.
  • képes egyszerűbb gazdasági folyamatokat, eljárásokat megtervezni, megszervezni, végrehajtani. Hatékonyan kommunikál írásban és szóban.
  • képes a szakterülethez tartozó egyes tudáselemek integrálására, gyakorlati alkalmazására.
  • képes önállóan étel- és italsorokat megtervezni, ezeket összekapcsolni.
  • képes önállóan vendéglátó egységet (étterem, kávéház, bár) irányítani.
  • képes önállóan élelmiszerbiztonsági rendszerben teamet alakítani, a HACCP Kézikönyv megírásában aktívan közreműködni.
 
attitűdje:
  • kritikusan szemléli saját munkáját.
  • törekszik tudásának és munkakapcsolatainak fejlesztésére.
  • projektben, munkacsoportban szívesen vállal feladatot, együttműködő és nyitott, segítőkész, minden tekintetben törekszik a pontosságra.
  • fogékony az új információk befogadására, szakmai ismeretekre és módszertanokra.
  • nyitott önálló és együttműködést igénylő feladatokban való részvételre.
  • munkája során a szakma jogi és etikai szabályait, normáit betartva végzi tevékenységét.
 
autonómiája és felelőssége:
  • felelősséget vállal, illetve visel saját munkájáért, döntéseiért.
  • munkáját a minőségi szempontok mindenkori figyelembevételével végzi.
 
A képzés részletei:
  • A képzés megnevezése: Gasztronómiai szakközgazdász szakirányú továbbképzési szak
  • A képzés besorolása: gazdaságtudományok képzési terület 
  • Megszerezhető szakképzettség: Gasztronómiai szakközgazdász
  • A képzés helye: székhely (Miskolc) vagy Budapest
  • A képzés nyelve: magyar
  • A képzés munkarendje: levelező
  • Képzési idő: 2 félév
  • Oklevelet kiállító intézmény: Miskolci Egyetem
 
A felvétel feltételei:
  • Gazdaságtudományi képzési területen szerzett BSC (korábbi képzési rendszerben főiskolai) végzettség
  • Amennyiben a résztvevő előképzettségebármely képzési területen szerzett BSC (korábbi képzési rendszerben főiskolai) végzettség és megfelel az egészségügyi alkalmassági követelményeknek is, akkor a megszerezhető szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: Gasztronómiai specialista 
 
Összegyűjtendő kreditek száma: 60 kredit 
 
A tananyag részletei:
Az elméleti és gyakorlati képzés aránya: 70 – 30 %
Alapozó ismeretek: 10-15 kredit
  • turizmusmarketing ismeretek, a turizmus rendszere, turisztikai vállalkozások és folyamatok ismerete, fogyasztói magatartás, döntések a turizmus és vendéglátás piacain,
Szaktárgyak: kredit 28-32 kredit
  • gasztronómiai ismeretek és trendek, nemzetközi gasztronómia, ital- és ételismeret, táplálkozástan, gasztro-turisztikai ismeretek, vendéglátás menedzsment ismeretek, kulináris geográfia, élelmiszerbiztonság és higiéniai, ételkészítés és folyamatai, 

Kiegészítő szakismeretek: 5-8 kredit

  • rendezvényszervezői ismeretek, vendéglátás menedzsmentet támogató informatikai ismeretek

Szakdolgozat kreditértéke: 10 kredit

 
Szakmai gyakorlat:
Nincs
 
Idegennyelvi követelmények:
Nincs