Gasztronómiai szakközgazdász
Képzési terület: gazdaságtudományok
Képzési ág: üzleti
Képzés időtartama: 2 félév
A szakképzettség oklevélben történő megjelölése: Gasztronómiai szakközgazdász
Szakfelelős: Dr. Marien Anita egyetemi docens | E-mail: anita.marien@uni-miskolc.hu | Tel.: +36 46 565 111 / 16 92 | Épület, iroda: A2/108.
Szakkal kapcsolatos kérdések, szakreferens: Nagy Katalin mesteroktató | E-mail: katalin.nagy@uni-miskolc.hu | Tel.: +36 46 565 111 / 16 92 | Épület, iroda: A2/108.
A képzés célja:
A gasztronómiában jártas szakember képzése, aki fel van vértezve a vendéglátó terméktechnológiai ismeretekkel, jártas a világ italkínálatában, önállóan össze tud állítani ital- és ételsorokat, globális ismeretekkel rendelkezik a vendéglátás-felszolgálás, az ital- és ételismeret, a táplálkozástan, az élelmiszerbiztonság világáról, s véleményét tudományos alapokra támaszkodva tudja kinyilvánítani, önállóan tud étteremvezetést ellátni, ételkritikusként is megállja helyét. El tudja majd látni önállóan a beszerzési feladatokat, meg tudja szervezni a munkát a vendéglátásban, rendezvényt szervez, ellátja a F&B menedzseri teendőket. A cél olyan termékspecifikus és gyakorlatorientált képzés folytatása, amelynek a fókuszában a széleskörű tudásanyag és tapasztalat átadása áll, annak érdekében a résztevő komplex ismeretekkel rendelkezzen a gasztronómia specifikus területein, ne szegmentálódjon ital-, étel-, vendéglátás ismeretekre, hanem minden területen egyformán felkészült legyen és az összefüggéseket, összefonódásokat, a folyamatot teljes egészében lássa és a későbbiekben tudja a gyakorlatban adaptálni azokat. A kurzus résztvevője ismerni fogja a vendéglátás szervezési-vezetési fő- és részfolyamatait, gazdálkodási összefüggéseit, ezek működtetéséhez használni tudja az innovatív digitális eszközöket is.
A képzésben elsajátítandó kompetenciák:
A gasztronómiai szakközgazdász
tudása:
-
birtokában van a legalapvetőbb információgyűjtési, elemzési, feladat-, illetve problémamegoldási módszereknek.
-
ismeri a projektben, teamben és különböző munkaszervezeti formákban való részvétel, együttműködés szabályait és etikai normáit.
-
ismeri a turizmus és vendéglátás hazai és nemzetközi intézményrendszerét, jellemzőit és a rendszer elemeinek összefüggéseit.
-
ismeri az ételkészítés és az értékesítés során felhasznált élelmiszereket, illetve italokat.
-
ismeri a vendéglátásban előírt higiéniai, minőségirányítási és élelmiszer-biztonsági szabályokat, az ételkészítési, illetve értékesítési folyamatokat, ezek különböző részfolyamatait.
-
alapszintű mikrobiológiai alapismeretekkel rendelkezik az élelmiszerek tartósítása, élelmiszer-mérgezések, élelmiszer-fertőzések területén.
-
ismeri a vendéglátás alapvető gépeit, műszaki berendezéseit, eszközeit.
-
ismeri a vendéglátás szervezési-vezetési fő- és részfolyamatait, gazdálkodási összefüggéseit.
-
ismeri a megváltozott táplálkozási igényű táplálkozás szabályait.
képességei:
-
elméleti, fogalmi és módszertani ismeretei felhasználásával képes a feladatának ellátásához szükséges tényeket, adatokat összegyűjteni, rendszerezni, egyszerűbb oksági összefüggéseket feltárni és következtetéseket levonni, javaslatokat megfogalmazni a szervezet rutin folyamataiban.
-
képes egyszerűbb gazdasági folyamatokat, eljárásokat megtervezni, megszervezni, végrehajtani. Hatékonyan kommunikál írásban és szóban.
-
képes a szakterülethez tartozó egyes tudáselemek integrálására, gyakorlati alkalmazására.
-
képes önállóan étel- és italsorokat megtervezni, ezeket összekapcsolni.
-
képes önállóan vendéglátó egységet (étterem, kávéház, bár) irányítani.
-
képes önállóan élelmiszerbiztonsági rendszerben teamet alakítani, a HACCP Kézikönyv megírásában aktívan közreműködni.
attitűdje:
-
kritikusan szemléli saját munkáját.
-
törekszik tudásának és munkakapcsolatainak fejlesztésére.
-
projektben, munkacsoportban szívesen vállal feladatot, együttműködő és nyitott, segítőkész, minden tekintetben törekszik a pontosságra.
-
fogékony az új információk befogadására, szakmai ismeretekre és módszertanokra.
-
nyitott önálló és együttműködést igénylő feladatokban való részvételre.
-
munkája során a szakma jogi és etikai szabályait, normáit betartva végzi tevékenységét.
autonómiája és felelőssége:
-
felelősséget vállal, illetve visel saját munkájáért, döntéseiért.
-
munkáját a minőségi szempontok mindenkori figyelembevételével végzi.
A képzés részletei:
-
A képzés megnevezése: Gasztronómiai szakközgazdász szakirányú továbbképzési szak
-
A képzés besorolása: gazdaságtudományok képzési terület
-
Megszerezhető szakképzettség: Gasztronómiai szakközgazdász
-
A képzés helye: székhely (Miskolc) vagy Budapest
-
A képzés nyelve: magyar
-
A képzés munkarendje: levelező
-
Képzési idő: 2 félév
-
Oklevelet kiállító intézmény: Miskolci Egyetem
A felvétel feltételei:
-
Gazdaságtudományi képzési területen szerzett BSC (korábbi képzési rendszerben főiskolai) végzettség
-
Amennyiben a résztvevő előképzettségebármely képzési területen szerzett BSC (korábbi képzési rendszerben főiskolai) végzettség és megfelel az egészségügyi alkalmassági követelményeknek is, akkor a megszerezhető szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: Gasztronómiai specialista
Összegyűjtendő kreditek száma: 60 kredit
A tananyag részletei:
Az elméleti és gyakorlati képzés aránya: 70 – 30 %
Alapozó ismeretek: 10-15 kredit
-
turizmusmarketing ismeretek, a turizmus rendszere, turisztikai vállalkozások és folyamatok ismerete, fogyasztói magatartás, döntések a turizmus és vendéglátás piacain,
Szaktárgyak: kredit 28-32 kredit
-
gasztronómiai ismeretek és trendek, nemzetközi gasztronómia, ital- és ételismeret, táplálkozástan, gasztro-turisztikai ismeretek, vendéglátás menedzsment ismeretek, kulináris geográfia, élelmiszerbiztonság és higiéniai, ételkészítés és folyamatai,
Kiegészítő szakismeretek: 5-8 kredit
-
rendezvényszervezői ismeretek, vendéglátás menedzsmentet támogató informatikai ismeretek
Szakdolgozat kreditértéke: 10 kredit
Szakmai gyakorlat:
Nincs
Idegennyelvi követelmények:
Nincs