Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Turizmus-vendéglátás alapképzési szak

Képzési terület: gazdaságtudományok
Képzési ág: üzleti
Képzés időtartama: 8 félév 
A szakképzettség oklevélben történő megjelölése: közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon (Economist in Tourism and Catering)
Szakfelelős: Prof. Dr. Piskóti István egyetemi tanár, intézetigazgató | E-mail: istvan.piskoti@uni-miskolc.hu | Tel.: +36 46 565 111 / 22 82, +36 46 565-197 | Épület, iroda: A2/109.
 
Szakkal kapcsolatos kérdések, szakreferens: Nagy Katalin mesteroktató | E-mail: katalin.nagy@uni-miskolc.hu | Tel.: +36 46 565 111 / 16 92 | Épület, iroda: A2/108. 

 

A képzés célja:
A képzés célja a turizmus és vendéglátás feladatait ellátó idegen nyelveket beszélő gazdasági szakemberek képzése, akik közgazdaságtudományi, társadalomelméleti, alkalmazott módszertani ismereteik és szakirányú tudásuk birtokában képesek elvégezni a turizmus és a vendéglátás területén felmerülő feladatokat, irányítani és szervezni tudják a kapcsolódó munkafolyamatokat, feltárják és elemzik a keresletet befolyásoló tényezőket, vonzó és élményszerű kínálatot alakítanak ki, megszervezik és elvégzik a kapcsolódó szolgáltató tevékenységeket. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben történő folytatására.
 
Szakirányok:
  • Kulturális turizmus szakirány: A térség és az ország vezető turisztikai termékének részletes bemutatása mellett, a kulturális turizmus termékfejlesztési és marketing kérdéseivel, kultúrtörténettel ismerteti meg a hallgatókat. Bemutatja a rendezvényszervezés általános tudnivalóit, illetve elmélyíti a szakmai rendezvények, a hivatásturizmus (MICE) körébe tartozó események szervezésének és lebonyolításának ismereteit. Az ehhez illő „testreszabott” munkakörök például a rendezvényszervező, animátor, kiállítás- és konferencia-szervező, protokoll ügyek, termékfejlesztő, önkormányzati és turisztikai szervezeti munkakörök.
  • Desztináció-menedzsment szakirány: A ma leghatékonyabb szervezeti formával ismertet meg, betekintést nyújt a működésébe, felépítésébe, feladataiba, fejlesztési és marketing stratégiák készítésébe, a támogatási rendszerekbe. Az ehhez illő „testreszabott” munkakörök például a TDM menedzser, Tourinform irodai munkatárs, termékfejlesztő, önkormányzati és turisztikai szervezeti munkakörök, rendezvényszervező, kiállítás- és konferencia-szervező.
 
A képzésben elsajátítandó kompetenciák:
Turizmus-vendéglátás alapképzési szakon a közgazdász 
tudása:
  • Rendelkezik a gazdaságtudomány alapvető, átfogó fogalmainak, elméleteinek, tényeinek, nemzetgazdasági és nemzetközi összefüggéseinek ismeretével, a releváns gazdasági szereplőkre, funkciókra és folyamatokra vonatkozóan.
  • Elsajátította a gazdaság mikro és makro szerveződési szintjeinek alapvető elméleteit, birtokában van az alapvető információ-gyűjtési, matematikai és statisztikai elemzési módszereknek.
  • Ismeri a projektben, csapatban, munkaszervezetben való együttműködés, a projekt vezetés szabályait és etikai normáit.
  • Ismeri a turisztikai ágazat működésének elveit és annak kapcsolódó ágazatait, ismeri a turizmus hazai és nemzetközi piacát, a piac szereplőit, jellemzőit, sajátosságait és kapcsolódásaikat.
  • Ismeri a különböző típusú turisztikai vállalkozások (szálláshelyek, vendéglátóhelyek, szabadidős létesítmények) típusait, valamint azok működtetésére és piaci tevékenységeinek irányítására vonatkozó elveket és menedzsment módszereket.
  • Ismeri a turizmus alágazatainak és tevékenységeinek (például szállás- és vendéglátóhelyek, utazásszervezés és közvetítés, térség-menedzsment szervezetei, egyéb szolgáltatók stb.) működését, értékelését, döntési kritériumait, szakmai részterületeit és ágazati kapcsolódási pontjait.
  • Ismeri a turizmushoz és a vendéglátáshoz kapcsolódó más szak- és tudományterületek alapvető tényeit és összefüggéseit (földrajz, művelődéstörténet, környezetvédelem, jog, egészségtudomány, gasztronómia, élelmezéstudomány).
  • Képes legalább két idegen nyelven kommunikálni.
  • Képes önálló szakirodalmi feldolgozásra.
 
Képességei:
  • Képes gazdasági tevékenységet, projektet tervezni, szervezni, kisebb vállalkozást, gazdálkodó szervezetet irányítani és ellenőrizni.
  • A tanult elméletek és módszerek alkalmazásával tényeket és alapvető összefüggéseket képes feltárni, rendszerezni és elemezni, önálló következtetéseket, kritikai észrevételeket megfogalmazni, döntés-előkészítő javaslatokat készíteni, döntéseket hozni rutin- és részben ismeretlen környezetben is.
  • Képes következtetései, valamint az őket megalapozó tudás és érvelés világos és egyértelmű kommunikálására, szakmai és laikus közönség felé egyaránt.
  • Képes a turisztikai vállalkozások piaci tevékenységének szervezésére és irányítására.
  • Képes a szakterülethez tartozó informatikai ismeretek alkalmazására.
  • Képes kidolgozott szakmai javaslatok, vezetői beszámolók, marketingajánlatok (például programfüzetek, étlapok) készítésére.
  • Képes a szolgáltatásokkal és az intenzív ügyfélkapcsolattal összefüggő problémák felismerésére és hatékony kezelésére.
  • Alkotó, kreatív önállósággal épít ki és kezdeményez új gyakorlati megoldásokat.
  • Képes a turisztikai és vendéglátó vállalkozások tevékenységének részleges vagy teljes körű tervezésére, szervezésére, irányítására és ellenőrzésére.
  • Képes a turizmus és a vendéglátás különféle területein jelentkező gazdasági problémák kezelésére és megoldására.
  • Képes szakszerű és hatékony kommunikációra írásban és szóban is.
 
Attitűdje:
  • A minőségi munkavégzés érdekében problémaérzékeny, proaktív magatartást tanúsít, projektben, csoportos feladatvégzés esetén konstruktív, együttműködő, kezdeményező.
  • Fogékony az új információk befogadására, az új szakmai ismeretekre és módszertanokra, nyitott az új, önálló és együttműködést igénylő feladatok, felelősségek vállalására. Törekszik tudásának és munkakapcsolatainak fejlesztésére, ebben munkatársaival való együttműködésre.
  • Követi és értelmezi a világgazdasági, nemzetközi üzleti folyamatokat, a gazdaságpolitika és a szakterület szerint releváns, kapcsolódó szakpolitikák, jogszabályok változásait, azok hatásait, ezeket figyelembe veszi elemzései, javaslatai, döntései során.
  • Nyitott a gazdaságtudományok átfogó gondolkodásmódjának és gyakorlati működése alapvető jellemzőinek hiteles közvetítésére.
  • Környezetérzékeny, gyakorlatorientált szemléletmódú.
  • A vendégelégedettséget előtérbe helyező minőségi szemléletmódot követ és közvetít a munkatársak felé is.
  • Nyitott a turizmust és vendéglátást, illetve az adott gazdálkodó szervezetet érintő változások megismerésére, ezek hatásainak megértésére, az új szakmai ismeretek és módszertanok alkalmazására.
  • Törekszik a szakmai eredmények, javaslatok megosztására a turizmus és vendéglátás fejlesztése iránt érdeklődők körében.
  • Az életpálya-tervezés fontosságát elismeri, az életen át tartó tanulásra törekszik.
 
Autonómiája és felelőssége:
  • Általános szakmai felügyelet mellett, önállóan végzi és szervezi a munkaköri leírásban meghatározott feladatokat. Önállóan szervezi meg a gazdasági folyamatok elemzését, az adatok gyűjtését, rendszerezését, értékelését.
  • Az elemzéseiért, következtetéseiért és döntéseiért felelősséget vállal.
  • Önállóan vezet, szervez, irányít gazdálkodó szervezetben szervezeti egységet, munkacsoportot, illetve vállalkozást, kisebb gazdálkodó szervezetet, felelősséget vállalva a szervezetért és a munkatársakért.
  • Tudatosan vállalja és közvetíti szakmája etikai normáit.
  • Kész a turizmus társadalmi, gazdasági, technológiai és jogi környezetében bekövetkező változások önálló megfigyelésére, a vonatkozó szakpolitikák követésére, a következtetések felelősségteljes levonására.
 
A képzés részletei:
  • A szak indításának időpontja a Miskolci Egyetemen: 2009. szeptember 1.
  • A képzés megnevezése: turizmus-vendéglátás alapképzési szak
  • A képzés besorolása: gazdaságtudományok képzési terület
  • Szakirányok, specializáció: kulturális turizmus, desztináció-menedzsment
  • Megszerezhető szakképzettség: közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon
  • A képzés nyelve: magyar
  • A képzés munkarendje: nappali, levelező
  • A képzés helye: székhelyen (Miskolci Egyetem)
  • Képzési idő: 8 félév
  • Oklevelet kiállító intézmény: Miskolci Egyetem
 
Az alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 180 + 60 kredit
 
A törzsanyag részletei:
Az elméleti és gyakorlati képzés aránya: 57 – 43 %
Az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama teljes idejű képzésben: 2 félév (7-8. félév), 420-420 óra, részidős képzésben 300-300 óra. 
A szakképzettséghez vezető tudományágak, szakterületek, amelyekből a szak felépül: 
  • közgazdaságtani, módszertani és üzleti ismeretek (gazdaságmatematika, statisztika, informatika, mikro- és makroökonómia, pénzügytan, vállalati gazdaságtan, gazdasági jog, vezetés-szervezés, marketing, számvitel, üzleti kommunikáció, szaknyelv, környezet-gazdaságtan, alapozó üzleti ismeretkörök): 86 kredit; 
  • társadalomtudományi alapismeretek (európai uniós, általános és gazdasági jogi ismeretek, gazdaságtörténet, szociológia, pszichológia, gazdaságföldrajz) 18 kredit; 
  • turizmus és vendéglátás szakmai ismeretei (turizmus rendszere, turisztikai erőforrások, vendéglátó termék-technológiai ismeretek, szállodaismeret, vendéglátóismeret, egészségturizmus, utazásszervezés, szállodamenedzsment, vendéglátómenedzsment, régió és településmarketing, turizmusmarketing, idegenvezetés, továbbá választható specializációk) 76 kredit.
 
A szakon választható specializációk (kreditértéke a törzsanyag része):
  • Kulturális turizmus (kulturális turizmus, kultúrtörténet, animáció és programszervezés, turisztikai termékfejlesztés, rendezvényszervezés, turizmusfejlesztési esettanulmányok): 27 kredit
  • Desztináció-menedzsment (desztinációmenedzsment, falusi turizmus, projektmenedzsment, turisztikai termékfejlesztés, rendezvényszervezés, turizmusfejlesztési esettanulmányok): 27 kredit
 
Szakmai gyakorlat:
A szakmai gyakorlat - a felsőoktatási intézmény tantervében meghatározottak szerint - két félév turizmus, illetve vendéglátás tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetnél vagy a felsőoktatási intézmény tanéttermében vagy tanszállodájában végezhető gyakorlat, amelyből egy félév lehet a magyar és külföldi felsőoktatási intézmény közötti megállapodás keretében szervezett gyakorlatorientált külföldi részképzés.
A szakmai gyakorlat célja a szakképzettségnek megfelelő munkahelyen, munkakörben az elméleti és gyakorlati ismeretek összekapcsolása, a szakma gyakorlásához szükséges munkavállalói kompetenciák munkafolyamatokban történő fejlesztése, az anyag-eszköztechnológia ismeretek és gyakorlati jártasságok, valamint a munkafolyamatokban a személyi kapcsolatok és együttműködés, feladatmegoldásokban az értékelő és önértékelő magatartás, az innovációs készség fejlesztése. A szakmai gyakorlóhely kiválasztása ahhoz az adott területhez kötődik, amelyből a hallgató a legtöbb elméleti ismerettel és az intézményben megszerezett gyakorlattal rendelkezik.
A szakmai gyakorlat akkor kezdhető meg, ha a hallgató alapképzési szak esetén az 1-6. félév tanulmányi kötelezettségeinek eleget tett, de legkorábban a vizsgaidőszak harmadik hetében. 
A Marketing és Turizmus Intézet kiterjedt külföldi szakmai gyakorlati helyeket kínáló partnerekkel áll kapcsolatban.
 
Idegennyelvi követelmények:
Az alapképzésben a szakképzettség megszerzéséhez legkésőbb a 6. félév végén két eltérő idegen nyelvből letett középfokú, komplex, szakmai intézményi nyelvi vizsga szükséges, melyből az egyik egy intézményi álalános felsőfokú komplex nyelvvizsgával kiváltható.
 
Jövőkép:
A turizmus-vendéglátás alapszakon végzett hallgatók számára kiváló továbbtanulási lehetőséget biztosít a Marketing és Turizmus Intézet által vezetett Marketing mesterszak.
 
Duális képzés:
A Turizmus-vendéglátás alapképzési szak 2015. szeptember 1-től duális képzési formában is végezhető a Miskolci Egyetemen. A duális képzési program jellemzője, hogy szervesebben összekapcsolja az elméleti képzést, felkészítést a gyakorlati ismeretek, készségek, képességek megszerzésével.
A duális rendszerű képzés a Miskolci Egyetem és a képzési gyakorlati hely közötti „együttműködési megállapodás”, valamint a hallgató és a képzési gyakorlati hely közötti „hallgatói munkaszerződés” keretei között valósul meg. Az együttműködő partnerek kiválasztásakor, felkérésekor az alábbi szempontok érvényesítésére törekedtünk: (1) A turizmus, vendéglátás szakma sajátosságából következik, hogy nem egy cégre, hanem több vállalkozásra építjük a duális képzést. (2) Elsősorban miskolci, térségi partnerek megnyerését kezdeményeztük, annak érdekében, hogy ezzel erősebb lehetőségeket kínáljunk hallgatóink régióban maradásához, s érvényesüljön a komplex turisztikai kínálatban, együttműködésben gondolkodás, a desztinációs szemlélet. (3) Az együttműködések jórészt több éves szakmai kapcsolat eredményeire, korábbi oktatási és kutatási partnerségekre épülő kölcsönös bizalmon alapulnak. (4) A turizmus-vendéglátás szak esetében is olyan stabil, gazdaságilag és szakmailag is jelentős, érdekes partnerek kapcsolódtak be, ahol valós, kreatív szakmai döntések születnek, nemcsak technikai feladatok ellátására kerülhet sor, hanem a tervezés, realizálás, értékelés folyamatai egyaránt végig követhetők.